نوشته شده توسط : sibesalamati

علائم ، درمان و پیشگیری از دیابت بارداری تهیه شد

علائم ، درمان و پیشگیری از دیابت بارداری

 

تعریف دیابت بارداری

دیابت بارداری به شرایطی گفته می‌شود که افزایش قند خون برای اولین بار، در طی دوران بارداری دیده شود. دیابت بارداری، تقریباً در ۴ درصد از بارداری‌ها بروز می‌کند. علت دقیق دیابت باردای مشخص نیست، ولی وجود برخی از سر نخ‌ها، شما را در تشخیص زودرس این بیماری کمک می‌نماید. با توجه به عوارضی که دیابت برای جنین و مادر باردار می‌تواند داشته باشد، پیشگیری و کنترل دیابت در طی دوران بارداری ضروری است.

دیابت بارداری، حالت عدم تحمل گلوکز است و با وجود ناسازگاریش با بدن در زنان باردار بدون سابقه دیابت ظاهر می شود. بعد از دو بار آزمایش در صورتی که میزان گلوکز موجود در خون سیاهرگی فرد ناشتا بالاتر از ۱۲۶ میلی گرم در لیتر باشد، فرد مبتلا به دیابت است. اما این مورد، نوعی ساده از عدم تحمل گلوکز است که می بایست تحت مراقبت قرار گیرد. این مسئله ای رایج در دیابت است که (تقریباً در ۵٪ بارداریها) منجر به بروز مشکلات کاملاً جدی برای مادر و جنین می شود. این بیماری معمولاً بین هفته های ۲۴ و ۲۸ بارداری ظاهر می شود و همزمان با آن هورمون لاکتوژن جفتی توسط جفت ترشح شده که باعث ایجاد کاهش حساسیت به انسولین در مادر می شود

 

علائم و نشانه ها دیابت بارداری

پرنوشی، پرادراری، گرسنگی زیاد، کاهش وزن، خستگی، تاری دید، قندخون بالا

 

علل و عوامل خطرساز دیابت بارداری

تقریباً در اکثر زنان به دلیل تغییرات هورمونی ای که در طی بارداری ایجاد می‌گردد، درجاتی از اختلال عدم تحمل گلوکز مشاهده می‌گردد. بدین معنا که مقدار قند خون آنها افزایش می‌یابد، ولی به اندازه‌ای افزایش نمی‌یابد که بتوان آن را بیماری دیابت در نظر گرفت.

در طی سه ماهه سوم بارداری، تغییرات هورمونی مذکور، زن باردار را در خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار می‌دهد. در طی بارداری افزایش یک سری از هورمون‌های مترشحه از جفت (جفت، اندام ارتباطی ای در ناحیه ناف نوزاد می‌باشد که همانند یک ریسمان، نوزاد را به رحم مادر متصل می‌کند)، به انتقال مواد غذایی از مادر به جنین و در نتیجه به پیشرفت رشد جنین کمک می‌کنند. بخش دیگری از هورمون‌هایی که در جفت تولید می‌شوند در جهت پیشگیری از افت قند خون مادر فعالیت می‌کنند که این دسته از هورمون‌ها از طریق ممانعت از عملکرد انسولین، عمل می‌کنند. لذا در طی بارداری، این هورمون‌ها زمینه اختلال عدم تحمل گلوکز (افزایش قند خون) را فراهم می‌کنند. در مقابل، بدن شما برای جلوگیری از افزایش قند خون مجبور خواهد بود انسولین بیشتری ترشح نماید تا قند به درون سلول‌ها منتقل شود و برای تولید انرژی در اختیار سلول‌های بدن قرار گیرد. سلول‌های موجود در لوزالمعده مادران، اغلب توانایی تولید انسولین بیشتر (در حدود ۳ برابر حد طبیعی) را برای غلبه بر اثر هورمون‌های بارداری افزایش دهنده قند خون دارند. اگر چنانچه لوزالمعده نتواند انسولین را به میزان کافی ترشح کند، میزان قند خون افزایش می‌یابد و در نهایت منجر به بروز دیابت بارداری می‌گردد.

عوامل زیر خطر ابتلا به دیابت بارداری را در طی دوره بارداری افزایش می‌دهند:

– داشتن اضافه وزن قبل از بارداری (چنانچه وزن قبل از بارداری از وزن ایده‌آل به میزان ۲۰٪ و یا بیشتر، بالاتر باشد.)

– وجود قند در ادرار

– اختلال تحمل گلوکز و اختلال در گلوکز ناشتا (در این شرایط قند خون بالا است، ولی به حدی بالا نیست که بتوان آن را دیابت در نظر گرفت. به این حالت مرحله پیش از دیابت گفته می‌شود)

– سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت (اگر مادر و پدر یا برادر و خواهر شما دیابت داشته باشند.)

– سابقه تولد نوزاد بیش از ۴ کیلوگرم در گذشته

– سابقه تولد نوزاده مرده در گذشته

– سابقه ابتلا به دیابت بارداری در بارداری قبلی میزان خطر دیابت بارداری را در دفعه بعد ۲ تا ۳ برابر می‌نماید.

– داشتن مایع آمنیوتیک بیش از حد (شرایطی که پلی هیدرآمینوس نامیده می‌شود).

 

درمان بیماری دیابت بارداری

برای کنترل دیابت بارداری اقدامات زیر توصیه می‌گردد:

– پایش منظم سطح قند خون در طی روز (در مراحل اولیه توصیه می‌گردد که ۴ بار در روز قند خون را با دستگاه‌های اندازه گیری قند خون کنترل نمود: قبل از صبحانه و ۲ ساعت پس از هر وعده غذایی. برخی مواقع ممکن است پایش قند خون قبل از همه وعده‌های غذایی نیز لازم گردد. البته بعد از طی مرحله حاد، نیاز به این میزان اندازه گیری نخواهد بود).

– بررسی ادرار به منظور وجود کتون‌ها (یک نوع اسید که وجود آن در ادرار نشان می‌دهد دیابت کنترل نشده‌است).

– رعایت رژیم غذایی : نظم غذایی یکی از مهم ترین موارد در کنترل قند خون در طی ساعات روز است. بر همین اساس پزشک معالج، از بیمار درخواست می‌کند دریافت کالری اش را در چند نوبت منظم در طی روز توزیع کند.

– فعالیت بدنی و ورزش پس از تایید پزشک معالج: داشتن پیاده روی منظم در کنترل سطح قند خون بسیار مفید است. برای جلوگیری از بروز عوارض مرتبط با فعالیت بدنی، حتماً باید بیمار با پزشک خود مشورت نماید.

– بررسی روند افزایش وزن: میزان افزایش وزن در طی دوران بارداری باید حدوداً بین ۷ تا ۱۴کیلو باشد. در افرادی که بارداری را با چاقی و افزایش وزن آغاز می‌نمایند، این میزان افزایش وزن به ویژه در صورت ابتلا به دیابت بارداری باید کمترین مقدار باشد.

– مصرف انسولین در صورت نیاز: انسولین تنها داروی دیابتی است که مصرف آن در طی بارداری در صورت عدم کنترل قند خون توصیه می‌گردد.

– کنترل افزایش فشار خون بیمار.

 

پیشگیری دیابت بارداری

 کنترل وزن در محدوده مناسب، تغذیه سالم

 

الو دکتر



:: بازدید از این مطلب : 86
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 5 خرداد 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : sibesalamati

شیوه درست استفاده از نخ دندان تهیه شد

شیوه درست استفاده از نخ دندان

 

استفاده از نخ دندان از اجزاء ضروري برنامه روزانه بهداشت دهان و دندان است.

براي آنکه سلامت دهان شما از وضعيت مطلوبي برخوردار باشد انجمن دندانپزشکي آمريکا توصيه مي کند حداقل يک بار در روز سطوح بين دنداني را با نخ دندان تميز کنيد.

چنانچه روزانه دندانهايتان را نخ بکشيد پلاک دنداني از سطوح بين دنداني زدوده خواهد شد يعني فضايي که مسواک قادر به تميز کردن آن نمي باشد اين امر اهميت بسزايي دارد. چناچه پلاک دنداني با مسواک زدن و نخ دندان کشيدن پاک نشود به مرور سخت شده به فرم کلکولوس مي شود.

استفاده روزانه از نخ دندان از بروز پوسيدگي دنداني و بيماري لثه نيز جلوگيري مي کند.

 

بهترين زمان براي استفاده از نخ دندان چه موقعي است؟ قبل از مسواک يا بعد از آن؟

بهترين توصيه در مورد نخ دندان اين است که حتما روزانه از آن براي تميز کردن فضاي بين دنداني استفاده کنيد زماني را براي استفاده از نخ دندان انتخاب کنيد که اين فرصت را داشته باشيد که چند دقيقه وقت صرف کنيد افراد شاغلي که در انتهاي ساعت کاري بسيار خسته هستند، شايد بهتر باشد زماني را که شاداب هستند به استفاده از نخ دندان اختصاص دهند.

مانند صبح هنگام وقتي از خواب بر مي خيزيد و يا بعد از صرف ناهار

با اين وجود اگر قبل از مسواک زدن نخ دندان بکشيد فلورايد موجود در خمير دندان شانس بهتري جهت دسترسي به فضاي بين دنداني شما نيز خواهد داشت.

فراموش نکنيد دندانهاي کودکان نيز بايد با نخ دندان تميز شود! اولين زماني که دو دندان کودکتان با هم تماس پيدا کرد بايد، دندان هاي او را نخ بکشيد. براي آن که بتوان از نخ دندان به شيوه درست استفاده کرد بايد سيستم عصبي عضلاني فرد به مرحله اي از تکامل رسيده باشد که بتواند حرکات پيچيده را با دستانش انجام دهد. کودکان تا سن 10 الي 11 سالگي نمي توانند به نحو موثري از نخ دندان استفاده کنند. بنابراين لازم است يکي از والدين کودک دندانهايش را نخ بکشد.

اين نکته را به خاطر بسپاريد که استفاده از نخ دندان نبايد دردناک باشد وقتي براي اولين بار دندان هايتان را نخ مي کشيد ممکن است حس ناخوشايندي داشته باشيد اما اين امر نبايد سبب شود که نخ دندان کشيدن را متوقف سازيد. با کاربرد روزانه مسواک و نخ دندان، آن حس ناخوشايند اوليه پس از يک الي دو هفته برطرف خواهد شد. اما اگر پس از اين مدت، استفاده از نخ دندان برايتان به صورت تجربه دردناکي درآمد حتما با دندان پزشک خود مشاوره کنيد. اگر کابرد نخ دندان با دست، برايتان دشوار است، از روش ديگري جهت نخ دندان کشيدن استفاده کنيد.

 

نگهدارنده هاي نخ دندان

افرادي که به درستي نمي توانند از نخ دندان استفاده کنند ممکن است از ديگر تميز کننده هاي بين دنداني از قبيل پلاک زداي چوبي يا نگه دارنده هاي نخ دندان يک بار مصرف بهره ببرند.

براي افرادي که نمي توانند به درستي و با کمک دستهايشان از نخ دندان استفاده کنند، نگهدارنده نخ دندان وسيله سودمندي است. اين وسيله (که مي تواند چوبي يا پلاستيکي باشد) نخ دندان را در موقعيتي مناسب نگه مي دارد و جايگزين کاربرد نخ دندان با دست است. نخ دندان در نگهدارنده قرار مي گيرد و مي توان بارها از آن استفاده کرد. اما نگهدارنده هاي يک بار مصرفي نيز وجود دارند که از قبل نخ در آنها قرار گرفته و پس از مصرف دور انداخته مي شوند. درباره نحوه درست استفاده از نخ دندان و هر يک از تميزکننده هاي بين دنداني از دندانپزشک خود مشاوره بگيريد. کاربرد ناصحيح دندان سبب آزردگي لثه شما خواهد شد.

انواع متفاوتي از نخ دندان مانند موم دار (حاوي وکس) بدون موم، ضخيم يا نازک وجود دارد. نخ دنداني را انتخاب کنيد که با آن به راحتي بتوانيد روزانه و به شيوه درست ، فضاي بين دنداني را نخ بکشيد.

 

براي آنکه به درستيف دندان هايتان را نخ بکشيد به نکات زير توجه کنيد:

– حدود 18 اينچ (45 سانتي متر) از نخ دندان را از جعبه آن جدا کنيد و بيشتر آن را دور انگشت مياني يکي از دو دست بپيچيد، باقي مانده نخ را دور انگشت مياني دست مقابل بپيچيد. اين انگشت بخشي از نخ دندان را که در اثر استفاده کثيف شده نگه مي دارد.
– نخ دندان را محکم بين انگشتان شست و اشاره نگه داريد.

– نخ دندان را به فضاي بين دنداني هدايت کنيد و  باحرکت آرام آن را به سمت لثه ببريد (نيروي زيادي به کار نبريد تا سبب جراحت لثه نشويد)

– وقتي به خط لثه رسيديد به نخ دندان انحنايي مانند حرف C بدهيد و نخ دندان را دور دندان حلقه کنيد. با نيروي ملايم و در حاليکه تماس آن با لثه و دندان حفظ شود، آن را در فضاي بين لثه و دندان حرکت دهيد.

– نخ را در تماس محکم با دندان نگه داريد نيروي مالشي ملايم روي سطح دندان وارد سازيد سپس نخ را از مجاورت لثه با حرکات بالا و پايين خارج سازيد همين شيوه را براي ساير دندانهايتان مورد استفاده قرار دهيد. فضاي پشت آخرين دندان هاي موجود در هر قوس فکي را فراموش نکنيد (که معمولا فضاي پشت دندان عقل و يا دندان آسياي دوم است) براي درک بهتر شيوه درست استفاده از نخ دندان به ويدئو مورد نظر در همين وب سايت رجوع کنيد.

از دندانپزشک بپرسيد که کدام يک از محصولات دهان و دندان براي شما مناسب تر است. برچسب تأييديه ADA شما را مطمئن مي سازد که محصول مورد نظر از نظر کارايي و ايمني با پروتکل هاي انجمن دندانپزشکي آمريکا مطابقت دارد. هنگام خريد مسواک، نخ دندان، خمير دندان فلورايد دار، شستشو دهنده هاي دهاني، دهان شويه و ديگر محصولات دهان و دندان حتما به برچسب تأييديه ADA توجه داشته باشيد.



:: بازدید از این مطلب : 104
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : جمعه 5 خرداد 1396 | نظرات ()